Overslaan naar content

Van biologie naar data science: hoe Future Facts Conclusion een nieuw carrièrepad werd

"Mis ik mijn oude werkplek en het werken met DNA? Om eerlijk te zijn, ja, soms wel. Maar ik ben ontzettend blij dat ik de sprong heb gewaagd naar Data Science.”

Rutger Brouwer – Data Scientist

Rutger Brouwer

En hier zit ik dan, dacht Rutger op zijn eerste dag bij Future Facts Conclusion. Hij had een grote stap gezet en was niet zeker of hij zijn nieuwe functie wel aankon of leuk zou vinden. Hoe dat verder ging? Rutger vertelt het hieronder.

Even terugspoelen

Ik ben Rutger Brouwer en ik ben senior Data Scientist bij Future Facts Conclusion. Hiervoor was ik 16 jaar lang Bioinformaticus en Academicus, eerst bij de RuG (4 jaar) en daarna bij het Erasmus MC. Een bioinformaticus is eigenlijk een soort Data Scientist met een sloot aan biologische domeinkennis. Bij het Erasmus MC had ik mijn niche (en passie) gevonden en hielp ik andere onderzoekers met hun DNA-data. Daar had ik me gespecialiseerd in de analyse van nieuwe technieken en experimenten.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging: mijn criteria voor de perfecte baan

Tien jaar lang was ik zeer tevreden. Ik zat in een goed multidisciplinair team met leuke collega's. Het was state-of-the-art, nauwelijks mogelijk, dynamisch en leuk, maar ook erg stressvol. Na tien jaar was het tijd om door te groeien, maar omdat ik geen typische onderzoeker was met eigen onderzoek, was dat een probleem. Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en had een lijstje opgesteld met dingen die ik zocht in een baan:

  • Ik word gelukkig van data.

  • Lesgeven is leuk en ik wil graag mijn kennis kunnen delen.

  • Ik doe liever één ding goed dan twee dingen slecht.

  • IT is een middel, geen doel op zich.

  • Groei is belangrijk en zonder verandering ben ik ongelukkig.

Van biologie naar Data Science

Ik zat niet slecht op mijn plek bij het Erasmus MC, maar ik ging toch rondkijken. Eerst keek ik bij een paar biologische startups, maar daar kon ik mijn ei niet kwijt. Toen vroegen Pieter en Maarten me waarom ik niet bij Future Facts Conclusion wilde solliciteren. Ik had er nooit aan gedacht om iets buiten de biologie te zoeken. Mijn eerste reactie was dan ook: “Jullie doen toch helemaal niets met biologische data?" Dat klopte, maar ze zochten wel mensen die goed zijn met data! Na één sollicitatie en vier heel leuke gesprekken werd ik aangenomen als Senior Data Scientist bij Future Facts Conclusion.

Een nieuwe start

En daar zit je dan, in een mooi kantoor in Amsterdam met een comfortabele stoel, een sta-bureau en zelfs een raam. Tien jaar lang had ik gewerkt in een kantoor zonder natuurlijk licht. De eerste week was voornamelijk gericht op onboarding en cybersecurity-trainingen. In de tweede week ging ik naar mijn eerste klus: een blauwe vliegmaatschappij met een voorliefde voor zwanen, waar ik werkte aan de logistiek op hun primaire basis.

Heel anders, maar toch heel vertrouwd

Bij de klant kwam ik in een agile team terecht met meerdere Data Scientists, Software Engineers en Business Analisten. In plaats van clustering, statistiek en machine learning, deed ik in dit project vooral aan mathematische optimalisatie en operations research. Deze stap viel me erg mee, want uiteindelijk is het allemaal datagedreven. Het belangrijkste blijft het toepassen van analytisch vermogen en het testen van je aannames. Het is sowieso erg leuk om te werken aan een applicatie die met echte objecten werkt en waarde oplevert voor de klant.

Kennis delen en bijdragen aan groei

Bij Future Facts Conclusion deel ik nu ook mijn kennis. Tijdens de Fast Track heb ik samen met mijn collega's drie cursussen gegeven, namelijk Linux, Python Advanced en Python Expert. Daarnaast geef ik nog een avondtrack genaamd ‘Operations Research’, waarbij we onze collega's bijspijkeren op het gebied van OR.

Werken met een big smile

Tot slot, mis ik mijn oude werkplek en het werken met DNA? Om eerlijk te zijn, ja, soms wel. Maar ik ben ontzettend blij dat ik de sprong heb gewaagd naar Future Facts Conclusion. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en ga elke dag weer met een big smile naar mijn werk.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Future Facts Conclusion?

Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle Data Scientists, Analytics Translators, Machine Learning Engineers en Data Engineers. Bekijk de openstaande vacatures bij Future Facts Conclusion en wie weet worden we collega’s!

De Hot ITem Groep maakt onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem. Een unieke bundeling van bedrijven op het gebied van Business Transformatie en IT Services, met elk hun eigen signatuur en vakgebied. Wat ons verbindt? De drive om met oplossingen te komen die echt impact maken.