Overslaan naar content

Met een PhD op zak ging Lieske de dataconsultancy in

“Het leukste aan het werken bij Future Facts Conclusion is dat ik in mijn werk dagelijks uitgedaagd word, aan wisselende opdrachten kan werken en fijne collega’s heb.”

Lieske Schrijver - Data Engineer

Lieske Schrijver

Met een PhD op zak de overstap maken van de wetenschap naar de consultancy – Lieske bewandelde twee jaar geleden deze route. Een gesprek met de Future Facts Conclusion-adviseur over haar bewuste keuze, haar ervaringen en de ruimte voor persoonlijke groei die ze bij haar werkgever ervaart.

Fast Track Traineeship

Sinds februari 2020 maakt Lieske deel uit van Future Facts Conclusion, het label binnen de Hot ITem Groep dat zich toelegt op analytics-dienstverlening. Bij Future Facts Conclusion helpen de projectteams klanten met het verkrijgen van strategische inzichten, bijvoorbeeld door het in productie brengen van machine learning- en AI-oplossingen. In de projectteams wordt samengewerkt door Data Scientists, Machine Learning Engineers en Analytics Translators. Zij helpen organisaties onder meer met het verzamelen, stroomlijnen, verwerken en analyseren van alle beschikbare data en het inrichten van een volledig data science-lab in de cloud.

Lieske blikt positief terug op haar start bij Future Facts Conclusion, waar ze aanvankelijk als Big Data Engineer-trainee aan de slag ging en na een half jaar doorgroeide naar haar huidige rol van volwaardig Big Data Engineer. “In het begin heb ik een Fast Track gevolgd met verschillende trainingen op gebied van machine learning en data engineering”, vertelt Lieske.

Ze voelde zich dan ook snel thuis binnen het team en de organisatiecultuur, herinnert ze zich. “De cultuur van Future Facts Conclusion is heel open, er is weinig hiërarchie, iedereen is makkelijk te benaderen, zowel voor een gezellig kopje koffie als een inhoudelijke vraag.”

Van de wetenschap naar dataconsultancy

Aan haar start bij het adviesbureau ging een loopbaan vooraf in een geheel andere wereld – die van de wetenschap. De afgelopen tien jaar werkte Lieske in het wetenschappelijk epidemiologisch kankeronderzoek, voor het Nederlands Kankerinstituut.

In haar onderzoek keek ze vooral naar hormoongebruik en het risico op borst- en eierstokkanker bij BRCA1/2-mutatiedraagsters. “Mijn PhD is nog in de afrondende fase, maar wel de kers op de taart van mijn tijd in het wetenschappelijk onderzoek”, geeft Lieske aan.

De stap van de wetenschap naar het (data)consultancydomein was voor haar een hele bewuste keuze. “De reden dat ik na al die jaren gekozen heb voor een carrièreswitch is dat ik tijdens mijn vorige werk het technische aspect van met de data bezig zijn het leukst vond. Daarin miste ik echter de groeimogelijkheden in het wetenschappelijk onderzoek.”

Inmiddels, bijna twee jaar verder, is Lieske betrokken bij een gecombineerd project van Hot ITem Conclusion en Future Facts Conclusion. In dit project hield ze zich recentelijk vooral bezig met het optimaliseren van de data in het dataplatform van een bank. “Dit houdt in dat als de uitkomsten in het nieuwe financieel rapportagesysteem niet overheen komen met de resultaten uit het oude financiële rapportagesysteem, ik betrokken ben bij het technisch uitzoeken en oplossen waar het fout gaat.”

Lieske blikt daarnaast met veel plezier terug op een ander impactvol project, gecentreerd rondom een nog altijd zeer actueel onderwerp, de anderhalve meter corona-basismaatregel.

Door middel van image recognition onderzochten de adviseurs in dit project of mensen zich aan het afstandsvoorschrift hielden. Op basis van hun analyse kon een inschatting gemaakt worden waar bepaalde hotspots zijn waar dit fout gaat. “Het technisch opzetten hiervan plus het nadenken over wat de beperkingen hierbinnen zijn was heel leerzaam”, aldus Lieske.

Dagelijks uitgedaagd

Al met al kan Lieske dan ook vaststellen dat haar overstap van de wetenschap naar de dataconsultancy enorm goed is bevallen. “Het leukste aan het werken bij Future Facts Conclusion is dat ik in mijn werk dagelijks uitgedaagd word, aan wisselende opdrachten kan werken en fijne collega’s heb. Ondanks dat we allemaal bij andere klanten werken bestaat er een eigen Future Facts Conclusion-basis”, laat Lieske enthousiast weten.

Tot slot wijst ze erop dat er binnen de organisatie “veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en groei”. Ze licht toe: “Persoonlijke ontwikkeling vormt een belangrijk punt bij Future Facts Conclusion. Er is alle ruimte om zelf richting te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan gaan om een bepaald type klant/opdracht, een cursus voor een nieuwe techniek of een andere rol die je ambieert. Persoonlijk helpt de afwisseling in opdrachten mij erg met mijn persoonlijke ontwikkeling en groei.”

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Consultancy.nl.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Future Facts Conclusion?

Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle Data Scientists, Analytics Translators, Machine Learning Engineers en Data Engineers. Bekijk de openstaande vacatures bij Future Facts Conclusion en wie weet worden we collega’s!

De Hot ITem Groep maakt onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem. Een unieke bundeling van bedrijven op het gebied van Business Transformatie en IT Services, met elk hun eigen signatuur en vakgebied. Wat ons verbindt? De drive om met oplossingen te komen die echt impact maken.