Overslaan naar content

ESG Lead Sander van Gelderen over data voor duurzame innovatie

“Opdrachten gaan bij ons verder dan het opleveren van een adviesrapport: wij bieden concrete vervolgstappen en zorgen ervoor dat data ook voor de organisaties gaat werken.“

Sander van Gelderen - ESG Lead

Sander van Gelderen

Sander van Gelderen is geen onbekende als het gaat om impact maken. Zo werd hij 32 jaar geleden geboren als honderdduizendste inwoner van Zoetermeer, waarop jaren met diverse festiviteiten volgden. Sinds maart 2017 werkt hij voor Hot ITem Conclusion als Business Consultant en al enkele jaren vervult hij ook de rol van ESG Lead. Vastberaden en met een scherp oog voor duurzaamheid maakt hij impact door bedrijven te inspireren om ambitieuze duurzaamheidsdoelen te stellen en te verwezenlijken.

Een warm welkom en een vliegende start

Over zijn start bij Hot ITem Conclusion vertelt hij: “Ik herinner me mijn eerste dag alsof het gisteren was. Ik kreeg een warm welkom, een fijne onboarding en een volledig programma om me door de eerste weken te leiden. Binnen de kortste keren werd ik betrokken bij een project met de personen die mij hadden aangenomen. Samen werkten we aan een visiedocument op datagedreven toezichthouden voor De Nederlandsche Bank. Zo kreeg ik meteen de kans om in het diepe te springen in de sector waarin ik wilde werken. En dat was echt een goed begin!”

Duurzaamheid als kans om te innoveren

Na afronding van dit project stroomde Sander door naar een nieuw project bij een andere organisatie. Deze organisatie erkende dat klimaatrisico’s ook financiële risico’s zijn. Sander: “Dit was de eerste keer dat besturing hierbij betrokken werd. Mijn focus verschoof naar wetgeving en ambitieuze doelstellingen op basis van meetbare en bestuurbare data. Wij zorgden niet alleen voor de verplichte rapportages, maar schudden ook mensen wakker die zich niet verplicht voelden en het eigenlijk wel waren.”

Hij merkt dat de druk bij bedrijven om te rapporteren over duurzaamheid groeit. “Vooral bij de grote bedrijven, vanwege de verplichtingen om te rapporteren over 2024. Tegelijkertijd is er een groeiende groep die duurzaamheid niet alleen als een rapportagestandaard beschouwt, maar juist als kans om het bedrijf volledig te herdefiniëren en te innoveren.” En daar houdt Sander zich graag mee bezig.

De vrijheid om te verbinden en ondernemen

Het leukste aan zijn werk vindt hij het oplossen van complexe vraagstukken en deze op een eenvoudige manier aan de klant uitleggen, terwijl hij verschillende stakeholders binnen een organisatie en in de keten met elkaar verbindt. Ook de nauwe samenwerking met collega’s is iets wat hij erg waardeert. “Onze multidisciplinaire teams begrijpen de behoeften van verschillende sectoren en bieden slimme data-oplossingen voor hun specifieke uitdagingen. Die vrijheid om te ondernemen geeft mij veel inspiratie.”

Hij vervolgt: “In alle jaren bij Hot ITem Conclusion is er nog geen project geweest waarin ik me niet van betekenis voelde. Zeker wanneer we bijvoorbeeld een volledig ESG-datafundament ontwikkelen en deze integreren met de bestaande financiële verantwoordingsstromen binnen de klantorganisatie. Het is leuk om te zien dat de klant dit waardeert. Ik vind het pas echt leuk als de klant blij is, ik lever altijd graag iets extra’s.”

Ruimte om te groeien, ontdekken en realiseren

“Bij Hot ITem Conclusion groei je samen met collega’s die voelen als familie. In de zeven jaar dat ik hier werk, heb ik voor mijn gevoel wel twintig jaar aan kennis en ervaring opgedaan. Daarbij krijg je de ruimte om nieuwe ideeën te ontdekken, markttrends te volgen en in te spelen op actuele veranderingen. Dat was zo bij de intrede van de GDPR en zie je nu bij ESG, waar we als bedrijf actief bezig zijn met het neerzetten van iets nieuws. Dat is de wendbaarheid waar Hot ITem Conclusion als geen ander over beschikt.”

Sander vervolgt: “Opdrachten gaan bij ons verder dan het opleveren van een adviesrapport: wij bieden concrete vervolgstappen en zorgen ervoor dat data ook voor de organisaties gaat werken. De komende jaren blijven we Nederlandse bedrijven helpen met verantwoorden, maar zullen we hen vooral activeren om ambitieuze duurzaamheidsdoelen te stellen die wij kunnen ondersteunen.”Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Hot ITem Conclusion?

Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle ESG-specialisten. Bekijk de openstaande vacatures bij Hot ITem Conclusion en wie weet worden we collega’s!

De Hot ITem Groep maakt onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem. Een unieke bundeling van bedrijven op het gebied van Business Transformatie en IT Services, met elk hun eigen signatuur en vakgebied. Wat ons verbindt? De drive om met oplossingen te komen die echt impact maken.