Overslaan naar content

De groei naar Data Management Specialist

“De overstap van Data Engineer naar Data Management Specialist heeft mij vooral laten zien dat ik graag met werk bezig ben dat veelzijdig is, en dat mijn nieuwe rol eigenlijk beter bij mij past.”

Roald Bijenveld - Data Management Specialist

Roald Bijenveld

Roald werkt sinds 2019 bij Hot ITem Conclusion en maakte in augustus 2020 de overstap van Data Engineer naar Data Management Specialist. Benieuwd naar zijn beleving?

Wat vind je interessant aan data management?

Data Management brengt alle datavakgebieden bij elkaar. Daardoor moet je als Data Management Specialist of Consultant ook een brede kennis hebben om met alle stakeholders te kunnen meepraten. Dit maakt het werkveld zeer gevarieerd en uitdagend, ik kom dan ook bijna dagelijks wel nieuwe facetten van Data Management tegen in mijn opdracht.

Ook vind ik de afwisseling van superabstract naar superpraktisch erg leuk. Over het algemeen heb je het namelijk niet echt over data, maar vooral over de metadata die daarbij hoort. Dat kunnen hele abstracte discussies worden, waarbij je niet direct een gevoel hebt bij de werkelijke data, maar vervolgens wel de vertaling moet kunnen maken naar iets praktisch waarmee de business uit de voeten kan.

Tot slot vind ik het verandermanagement/psychologische aspect van Data Management erg interessant. Iedereen die met data heeft gewerkt, weet dat Data Management een sluitpost is waaraan helaas vaak niet genoeg aandacht of prioriteit wordt gegeven. Terwijl de meeste mensen wel een soort beeld in hun hoofd hebben van hoe het geregeld zou moeten zijn, zie je dat men het in de praktijk vaak toch teveel werk vindt of zijn eigen rol daarin onderschat. Voor ons de taak om te zorgen dat mensen hun gedrag aanpassen en hun rol daarin pakken; niet altijd makkelijk uiteraard maar wel erg leuk als je ziet dat het gewerkt heeft!

Wat doe je bij jouw opdracht?

Ik zit inmiddels ruim een jaar bij een grote pensioenuitvoerder, waar we een datashop aan het implementeren zijn. Het idee is dat straks alle data die bij deze organisatie geproduceerd wordt, geconsumeerd wordt via de datashop. Denk aan een webshop waar je een dataset kunt bestellen, waarna je automatisch toegang tot de data krijgt via Collibra, zonder dat de data in Collibra zelf leeft. Super gaaf idee, wat we in kleine stukjes aan het bouwen en opleveren zijn. Zo kunnen mensen nu al van een beperkte hoeveelheid datasets via Collibra toegang aanvragen, alleen het toegang verlenen gebeurt nu nog op de ouderwetse manier. Dat bouwen we langzaam uit tot je straks dus een grotendeels geautomatiseerde datashop hebt staan.

Mijn opdracht daar is veelzijdig. In het begin hielden we ons vooral bezig met de basisinrichting van Collibra. Hiervoor hebben we vele modelleringssessies gehad om bij de diverse stakeholders in de organisatie op te halen hoe het datalandschap er bij deze klant uitziet en hoe we dat in metadata konden vertalen richting Collibra. Inmiddels zijn we binnen Collibra vooral bezig met enerzijds het automatiseren van DM-processen met workflows, en anderzijds het bouwen van interfaces om de metadata in Collibra automatisch te kunnen updaten. Mijn rol hierbij is dan ook veel meer het gesprek met de business aangaan om hun wensen op te halen en deze te vertalen naar Collibra. Daarnaast ben ik samen met een aantal mensen uit het team van de klant bezig met het opleiden van datastewards en -owners en zorg ik ervoor dat zij hun rol binnen DM gaan pakken en er straks ook echt ‘data under governance’ staat als onze opdracht klaar is.

Al met al supergaaf wat we aan het neerzetten zijn en om heel eerlijk te zijn had ik gewild dat ik in mijn tijd als Data Analist iets soortgelijks als deze datashop tot mijn beschikking had gehad.

Wat heeft de overstap jou gebracht?

Het heeft mij vooral laten zien dat ik graag met werk bezig ben dat veelzijdig is, en dat de rol van Data Management Specialist mij eigenlijk beter ligt dan Data Engineer. Ik leer het liefst in de praktijk. Wat enorm heeft geholpen is dat ik binnen Hot ITem Conclusion al een jaar als Data Engineer heb gewerkt en bij mijn vorige werkgever een aantal jaar als Data Analist/BI-Specialist. Hierdoor had ik al een redelijk brede kennis binnen het datavakgebied, waardoor ik mij ook makkelijker kan verplaatsen in mensen bij de klant.

Hoe kun je deze stap maken?

De vraag naar Data Management Specialisten en Consultants zien we alleen maar toenemen bij klanten, maar hiervoor de juiste mensen vinden blijft een uitdaging. Uiteraard hoeft niet iedereen volledig de overstap te maken, en kun je ook rollen combineren. Het kan al enorm helpen om in je rol als Data Engineer of BI-Specialist bewuster te zijn van wat er allemaal komt kijken bij Data Management en hoe je hier met een paar extra vragen toch al impact kunt maken.

Tijd voor actie?

Alle Data Engineers, BI-Specialisten of mensen vanuit een andere rol die Data Management interessant vinden, adviseer ik om te reageren op onze vacature voor Data Management Consultant. Wie weet worden we collega’s!

De Hot ITem Groep maakt onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem. Een unieke bundeling van bedrijven op het gebied van Business Transformatie en IT Services, met elk hun eigen signatuur en vakgebied. Wat ons verbindt? De drive om met oplossingen te komen die echt impact maken.