Overslaan naar content

Data en generatieve AI: een dynamisch werkveld waarin geen dag hetzelfde is

“De veelzijdigheid van data en generatieve AI is wat mijn werk zo leuk maakt. Elke week valt er wel weer iets nieuws te ontdekken.”

Tim de Boer – Data en Machine Learning Engineer

Rutger Brouwer

Hoe breng je de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) naar de praktijk? Daar weet onze Data en Machine Learning Engineer Tim de Boer als geen ander het antwoord op. Bij Future Facts Conclusion vertaalt hij AI-concepten naar praktische toepassingen voor onze klanten. Tim: “De veelzijdigheid van data en generatieve AI is wat mijn werk zo leuk maakt. Elke week valt er wel weer iets nieuws te ontdekken.”

Van Bewegingswetenschappen naar Artificial Intelligence

Voordat Tim bij Future Facts Conclusion begon, studeerde hij Bewegingswetenschappen; een keuze die vooral voortkwam uit zijn passie voor sport en niet zozeer voor computertechnologie. Toch wekten de technische aspecten van zijn studie, zoals het programmeren van simulatiemodellen voor menselijke bewegingen, zijn interesse. “De programmeeropdrachten en de toepassing van AI en ‘optimal control’ in de simulatiemodellen vond ik verrassend leuk,” vertelt Tim. Dit leidde ertoe dat hij na zijn bachelor begon aan de master Artificial Intelligence.

Direct onderdeel van het team dankzij Fast Track

Na het afronden van zijn master startte Tim in de Fast Track van Future Facts Conclusion. Dit opleidingsprogramma gaf hem de kans om zich te ontwikkelen tot een expert op het gebied van data, Machine Learning en generatieve AI. “De Fast Track was een mooie kans om mijn loopbaan te beginnen en om ook meer te leren over de businesskant van projecten. In de praktijk zie je nog te vaak dat de focus op techniek ligt, terwijl het minstens zo belangrijk is om vanuit de business te bedenken wat een oplossing precies oplevert, zodat je ook echt waarde toevoegt. Het programma was intensief, maar dag in dag uit aan verschillende opdrachten werken met negen andere Fast Track’ers was heel goed voor de teambuilding. Door de nauwe samenwerking voelde ik me direct onderdeel van het team, en daar houd ik wel van”, vertelt hij met een glimlach.

Geen dag hetzelfde

Wat Tim het meeste aanspreekt in zijn werk is de breedte van het werkveld. De ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor hij continu met nieuwe dingen bezig is. Zo werkt hij nu aan de ontwikkeling van een voicebot. Hij vertelt enthousiast: “Met de voicebot hebben we een systeem gemaakt waarmee klanten via een telefoonnummer vragen kunnen stellen over onze dienstverlening en ons vakgebied. Het systeem is gekoppeld aan een Large Language Model (LLM) dat toegang heeft tot een database met al onze blogposts, factsheets en klantcases via Retrieval Augmented Generation. Hierdoor kan de voicebot ook echt relevante antwoorden geven. We hebben nu al een goed werkende basisversie, en we blijven die natuurlijk steeds verder uitbreiden.”

Inspiratie door Friday Sessions

De wekelijkse Friday Session is een van de manieren waarmee Tim op de hoogte blijft van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. De sessies zorgen voor kennisdeling tussen collega’s en bieden een mix van presentaties over soft en hard skills. “Het is een goede manier om van elkaar te leren, vooral omdat we allemaal aan verschillende projecten werken en de expertise uit alle vakgebieden tijdens zo’n sessie echt samenkomt”, legt Tim uit. De kennis en kunde van zijn meer ervaren collega’s ziet hij als een belangrijke motivatie om zich te blijven ontwikkelen. Tim: “Collega’s die al verder zijn, inspireren me om te blijven groeien en hetzelfde niveau te bereiken. De Friday Sessions spelen hierbij een grote rol; ze laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe creatief bepaalde oplossingen kunnen zijn. Met alle informatie die ik tijdens deze sessies verzamel, krijg ik altijd weer zin om nieuwe kennis toe te passen en mijn vaardigheden te verbeteren!"

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Future Facts Conclusion?

Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle Data Scientists, Analytics Translators, Machine Learning Engineers en Data Engineers. Bekijk de openstaande vacatures bij Future Facts Conclusion en wie weet worden we collega’s!

De Hot ITem Groep maakt onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem. Een unieke bundeling van bedrijven op het gebied van Business Transformatie en IT Services, met elk hun eigen signatuur en vakgebied. Wat ons verbindt? De drive om met oplossingen te komen die echt impact maken.